Citronris

Det här riset piffar upp vilken halvtråkig middag som helst! Jag åt det till både lunch och middag ihop med stekta grönsaker och myntayoghurt. Jag använde torkade currylöv, vilket inte var ultimat eftersom de inte är så goda att äta när de väl torkat, dock ger de fortfarande ifrån sig mycket smak. Antingen kan du försöka få tag på färska currylöv, eller så pillar du bort dem från riset när det väl ligger på tallriken 😉
Vill du ha mindre sur smak – ta helt enkelt mindre citronjuice. Citronris äts vanligen i de södra delarna av Indien.

Citronris 4 personer
Ris:
2,5 dl ris
2 msk olja
0,5 tsk salt
en näve currylöv (om de är torkade)
4,5 dl vatten

Kryddning:
2 msk olja
0,5 tsk kumminfrön
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk gula senapsfrön
2 gröna små chilis, strimmlade
5 msk chana dals, färdigkokade
1 tsk salt
4 msk citronjuice

1. Koka riset ihop med oljan, currylöven, saltet och vattnet. Koka på svag värme under lock tills allt vatten dunstat bort. Glöm inte att skölja riset noga innan du använder det för att få bort stärkelsen som sitter på riset.
2. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i kumminfröna och senapsfröna. Lägg på ett lock och låt de ”poppa” klart. Lägg sedan i resten av ingredienserna förutom citronjuicen och stek några minuter på medelhög värme.
3. Lägg i det färdigkokta riset, rör runt. Häll sist på citronjuicet. Stek riset en liten stund, ungefär 2 minuter, sedan är det färdigt.

Det här inlägget postades i Indien, Risrätter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.