Pizza

Pizza har alltid varit lite av en lyxmat för mej. Vi åt pizza väldigt sällan när jag var liten så det var liksom lite speciellt och festligt de få gånger familjen beställde pizza en helgkväll. Som vegan har jag tyckt att det är lite svårt att hitta bra pizza ute på restauranger; det finns ett fåtal pizzerior (i Stockholm kan jag rekommendera Primo Ciao Ciao) som klarar av att göra goda veganpizzor, men på de flesta pizzerior tycker jag mest det smakar som varm smörgås i ugnen när en ber dem plocka bort osten. Som tur är går det ju också att göra god pizza hemma! Jag har ju alltid ogillat ost, och även om smält ost på pizza var ett av de få undantagen jag åt innan jag blev vegan så undviker jag helst vegetabiliska ostar även när jag gör pizza, för det blir ju minst lika gott, om inte godare, utan.

Receptet nedan räcker till fyra plåtar. En bra sats när det kommer gäster. Annars brukar jag göra hela satsen och spara degen respektive tomatsåsen i en förslutna bunkar i kylskåpet så kan jag äta pizza hela veckan 🙂 Det är ju trots allt degen som är det mest tidsödande att göra, det som ska läggas ovanpå fixar en ju i ett nafs. Degreceptet är taget ur en brittisk kokbok jag inte minns namnet på, där jag bara översatt måtten till metersystemet och justerat dem lite så att det skulle bli jämna och fina siffror.

Pizza (4 plåtar)
Pizzabotten:
50 g jäst
8 dl vatten
1 msk salt
1 dl olivolja
c:a 25 dl vetemjöl

Tomatsås:
1 kg passerade eller krossade tomater
2 röda lökar
vitlök efter smak
oregana, basilika och mejram (”pizzakrydda”)

Topping:
Bara fantasin sätter gränser för vad du lägger på 🙂 Mina två favoriter är 1) marinerad tofu, ananas, banan och tandori masala eller 2) aubergine, zuccini, champinjoner, färsk basilika, tomat och/eller paprika

1. Smula jästen i en bunke
2. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen tillsammans med salt och olja. Rör om.
3.TIllsätt vetemjölet gradvis och arbeta ihop till en deg
4. Olja degen och lägg i en bunke och täck degen med plastfilm. Låt jäsa 45-60 minuter eller tills den blivit dubbel så stor.
Medan degen jäser kan du passa på att förbereda tomatsåsen och toppingen
5. Finhacka vitlöken, grovhacka rödlöken (t.ex. som tunna strängar) och stek i olja.
6. Tillsätt tomatkrossen och bladkryddorna, rör om, och stek en stund på svag värme så att såsen tjocknar
7. Dela degen i fyra delar, knåda och kavla ut och lägg på plåtar.
8. Stryk ut tomatsåsen på pizzabotten och garnera med grönsaker, frukt, tofu eller vad du nu bestämt dej för att ha på. Stänk gärna lite olivolja ovanpå.
9. Ställ in i ugnen 15-20 minuter på 225 grader (hur länge du behöver ha pizzan i ugnen beror på hur tjock du gör pizzabotten)

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Bröd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.