Kalljästa brödbullar

Tack och lov är det helg (igen) och nu finns det tid över att pyssla i köket.
Jag började redan igår genom att göra en deg som fått kalljäsa i kylskåpet över natten (det blev sammanlagt 12 timmar). Jag tycker att de bröden blir så fluffiga och fina.
Det känns alltid mysigt att få äta nygräddade brödbullar ihop till frukost.

Kalljästa brödbullar 15 st
Dag 1:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk honung (om en nu äter det, min kommer från en biodlare jag känner) eller sirap
4 msk linfrön
5 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl

1.Smula jästen och vispa ut med vattnet. Blanda sedan ihop allting annat med en lev. Det kommer bli väldigt kladdigt, men det är så det ska vara. Täck över brödbunken och ställ i kylskåpet över natten.

Dag 2:
Knåda ut degen ihop med ungefär 2 dl dinkelmjöl. Knåda ungefär 5 min. Strö över lite mer mjöl när det blir för kletigt att knåda. Rulla till en längd och skär i bitar. Rulla ihop varje bit till en boll, lägg på en plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med lite sojamjölk och grädda ca 10 minuter på 225 grader.

 

Det här inlägget postades i Bröd. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kalljästa brödbullar

  1. Mirjam skriver:

    Haallå!! Jag hittade er blogg genom googles bildsökning (sökte på vegansk grädde) men det här var inte vad jag väntat mig. Vilken härlig blogg! Allting ser utsökt ut. Jag är inte vegan själv, men vegetarian och äter mestadels veganskt. Hoppas att ni har det bra, kramar.

  2. Sofia skriver:

    Gött! Kul att du tycker det! Och tack!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.