För några år sedan hittade jag ett veganskt irakiskt recept i den numer nedlagda tidningen Stockholm City. Adas bel haamidd betyder ”Linser med surt”, där surt refererar till citronsaften som hälls på i slutet. Rätten serveras vanligtvis med bröd eller ris, men den går även att göra mer som en soppa att servera som förrätt. Det var väldigt gott med stekta tomater till!
’Adas bel haamidd (3-4 personer)
2 l vatten
5 dl gröna linser
2 potatisar, tärnade
2 msk olivolja
6 vitlöksklyftor, krossade
1 dl färsk koriander, hackad
1 msk vetemjöl, sojamjöl el. dyl.
Saften från 1 citron (0,5 dl)
salt och peppar
1. Koka upp vattnet och koka linserna i 10 minuter
2. Lägg i potatisen och fortsätt koka 10-15 minuter tills allt är mjukt
3. Hetta upp olja i en stekpanna, stek vitlök och koriander tills de är mjuka och häll sedan ner det i linsröran
4. Gör en redning av mjölet genom att röra ut det i lite vatten, och blanda ner det i linsröran.
5. Låt sjuda på svag värme i 20 minuter
6. Blanda i citronjuicen och krydda med salt och peppar efter smak innan servering.