Mhamara (uttalas mahammara) och är en libanesisk paprika- och valnötsröra. Den passar till lite vad som helst, men personligen tycker jag att den gör sig bäst till klyftpotatis med ett tzay-spett eller en bönbiff. Jag använder den även som tillbehör i en sallad istället för dressing eller att bara att doppa bröd i.
Mhamara till ca 6 personer
200 g valnötter
1 röd paprika
1 tsk spiskummin
0,5 gul lök, finhackad
1-2 msk sambal oelek
några varv på saltkvarnen
ca 1 dl olivolja
1. Mixa nötterna och paprikan var för sig.
2. Blanda alla ingredienser förutom olivoljan.
3. Häll i olivoljan sist. Konsistensen ska vara lite geggig. Blir det för torrt, häll i mer olivolja. För att få en rödare färg på röran kan du blanda i 1 msk paprikapulver. Det går även att få en fluffigare konsistens, blanda då även ner 2 msk ströbröd.
Pingback: Potatisbullar med persilja | Very Spicy Indeed
Pingback: Snart är det jul! - Jeanikee
Pingback: Planering vecka 8 - Sportlov - Jeanikee