Shole Zard – persisk saffranspudding

Igår kväll myste vi till det med en riktigt god dessert efter maten. Sist vi åt den här persiska saffranspuddingen var nyårsafton förra året, men det blev för mig helt obegripligt varför vi väntat så länge med att göra den igen. Den är dessutom löjligt enkel att göra eftersom grötriset puttrar och sköter sig själv på spisen.
Jag har läst någonstans att Shole zard betyder ”gula eldflammor” på persiska, vilket borde kunna stämma eftersom desserten blir sådär fint saffransgul.

Shole Zard 6 pers
2 dl grötris
14 dl vatten
25 g margarin
1 pkt saffran
3 dl socker
2 msk rosvatten
Hackade mandlar, pistachnötter och kanel till garnering

1. Blötlägg riset i 4 dl vatten i 3 timmar.
2. Smält margarinet i en stor kastrull. Häll ner riset, blötläggningvattnet och ytterligare 10 dl vatten. Koka ungefär 1,5 timme på svag värme.
3. Rör ut saffran i lite hett vatten. Rör ner det i gröten när den kokat klart och sjud några minuter. Rör runt ordentligt.
4. Smaka av med rosvatten.
5. Lägg upp i fina små portionsskålar och toppa med hackade nötter och kanel!

Det här inlägget postades i Desserter, Glutenfritt, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Shole Zard – persisk saffranspudding

  1. Fredrik skriver:

    Använd för guds skull inte blötläggningsvattnet utan skölj riset och häll det i kokande vatten.

Kommentera