Sushi

I fredags var det åter filmkväll. Efter alla japanska filkvällar verkar sushi ha blivit standardmat att bjuda på oavsett filmtema. Rätt praktiskt med kall mat när folk droppar in lite allt eftersom, men framför allt är ju sushi fruktansvärt gott och inte så svårt att göra själv.

Det finns en massa olika sätt att göra sushi på men alla börjar med att göra shariris. Personligen föredrar jag att göra makisushi, den variant där ris och fyllning rullas in i ett noriark och skärs i bitar som en rulltårta. Det går enklast att rulla med hjälp av en liten bambumatta. En annan variant är nigrisushi där riset formas till en kudde som fyllningen läggs på och eventuellt fästs med en sträng nori.


Makisushi (3-6 personer)
Shariris
4 dl rundkornigt ris (t.ex. grötris eller sushiris)
5 1/4 dl vatten
2,5 msk risvinäger
2,5 msk socker
3/4 tsk salt

4 noriark
sojasås
inlagd ingefära
wasabi
fyllning, t.ex. avokado, tofu, gurka, förvälld morot

1. Skölj riset noga under rinnande vatten i 5 minuter för att få bort rismjölet
2. Koka ris och vatten i 15 minuter, dra från plattan och låt stå i ytterligare 15 minuter.
3. Blanda risvinäger, socker och salt i en kastrull, koka upp och låt svalna.
4. Häll sedan ner vinägerkoket i riset och blanda.
5. Hacka fyllningan i centimeter-tjocka strängar
6. Placera ett noriark på bambumattan och lägg upp ett lager ris på noriarket så att det täcker c:a 3/4. Det ska täcka ända ut i kanterna, men 1/4 längst upp lämnas alltså utan ris, den biten används sedan för att klistra ihop rullen.
7. Lägg ut fyllningen, en eller fler sorter, horisontellt i mitten av riset och rulla sedan till en rulle men hjälp av bambumattan.
8. Fukta den delen av noriarket som inte fick något ris på sej och rulla sedan även in den i rullen.
9. Skär rullen i bitar med hjälp av en blöt kniv.
10. Servera rullarna med sojasås, inlagd ingefära och wasabi.

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Japan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sushi

  1. Pingback: Wakame-sallad | Very Spicy Indeed

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.