Eish al-Saraya – arabisk dessertkaka

Det här är min absoluta favoritkaka! Jag är ju som bekant förfärligt förtjust i rosvatten och den här kakan smakar mycket av just det. Receptet fick jag från min sambos mamma och det enda som jag behövde ändra från orginalreceptet var att byta ut ko-mjölken/grädden mot vegetabiliska sådana.

För något år sedan testade jag att använda Soyatoos sojagrädde, men jag måste säga att jag tyckte att den smaken från den grädden ”tog över” kakan så just den är inget jag rekommenderar att använda här. Jag använde Coops havredryck och GoGreens havregrädde.

Eish al-Saraya 10 bitar
Form med de ungefärliga måtten 22×28 cm
1 pkt Brandt-skorpor (ca 12 st)
2 dl havregrädde
3 dl havremjölk
4-5 msk Maizena majsstärkelse
(1 msk rosvatten & 1 msk socker)
3 dl vatten
2,5 dl socker
2 msk rosvatten
ca 1 dl pistachnötter, hackade

1. Lägg ut skorporna i formen.
2. Koka upp vattnet och sockret. Koka 10 minuter. Häll i rosvattnet och rör runt.
3. Häll sockervattnet över skorporna. Häll inte allt på en gång utan låt skorporna hinna suga upp vattnet mellan gångerna. Ser du någon skorpa som ser lite torr ut, häll på lite extra vatten.
4. Koka upp grädden och mjölken i en kastrull. Rör ut maizenan i lite mjölk och häll ner i kastrullen. Häll även i 1 msk rosvatten plus 1 msk socker. Såsen ska vara riktigt tjock innan den hälls över skorporna. Är den för tunn, addera ytterligare 1 msk maizena i lite vatten.
5. Häll såsen över skorporna. Strö över de hackade nötterna och ställ kakan i kylen 1 timme innan servering.

Det här inlägget postades i Desserter, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Eish al-Saraya – arabisk dessertkaka

  1. Sara skriver:

    Kan man byta ut havremjölken och havregrädden mot vanlig mjölk och vispgrädde? Och isåfall ska man ha i samma mängd?

  2. Sara skriver:

    Förlåt, glömde fråga en annan sak, måste man ha i rosvatten?:)

  3. Modi skriver:

    Är detta originella recept? Vad är maizenamjöl? Det finns olika, majstärkelse, redning. Vilken av dom. Tacksam för svar!

  4. Sofia skriver:

    Hej på er!

    På frågan om det är ett orginalrecept: receptet kommer från min sambos mamma som har sina rötter i de norra delarna av Irak, så ja, jag antar det 🙂

    Det är majsstärkelse jag använder.

    Mjölk och grädde från kor fungerar lika bra, jag använder samma mängd.
    Rosvatten tycker jag är ett måste, det skulle inte vara eish al-saraya utan det! 😉
    Jag har sett det lite överallt faktiskt, till och med Coop och Hemköp på sina hyllor med mat från världen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.