Bamye – okragryta med sojakött

Bamye är en maträtt som förekommer i olika varianter överallt i mellanöstern, just den här är vanligast i Irak. Vanligtvis tillagas den med något slags nötkött men som synes går det lika bra att ersätta animaliskt kött med vegovarianter, vilket välkomnas av både djuren och miljön 😉
Bamye smakar starkt av tomat och citron och äts traditionellt ihop med ris. Jag är ju svag för stark mat så jag adderade även sambal oelek i min gryta. Bamye betyder okra på arabiska.

Bamye 5 personer
3 dl sojakött (förkokat 10 min)
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
6 dl vatten
3 stora tomater, hackade (alternativt 1 pkt krossade tomater)
300 g fryst okra
1 kanelstång
2 lagerblad
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk sambal oelek
2 buljongtärningar
2 msk tomatpuré
salt, peppar
2 msk maizenamjöl utrört i 2 msk vatten
2-3 msk citronjuice (häll i när grytan kokat klart)

1. Börja med att koka sojaköttet i ca 10 min tills det blir mjukt.
2. Bryn löken, vitlöken och sojaköttet i lite olja.
3. Häll i tomaterna, purén, buljongtärningar, okra samt andra kryddor.
4. Koka i 20 minuter på svag värme. När 5 minuter kvarstår av kokningen, häll i redningen av maizena och vatten. Rör runt. Smaka av med salt och peppar.
5. När grytan kokat klart: häll i citronjuicen. Smaka av eftersom alla tycker olika i frågan om hur surt man tycker är lagom 🙂

Det här inlägget postades i Glutenfritt, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.