Chana Masala

Chana dals är små delade kikärtor som finns att köpa på indiska matbutiker, bland annat Govindas och Taj Mahal. De blötläggs över natten och kokas sedan i cirka 40 minuter. Jag tycker de passar perfekt i grytor eftersom de är små och behåller sin form till skillnad från linser. Kikärtsmjölet finns att inhandla på Taj Mahal och heter Gram Flour. Det används som redning istället för vetemjöl eller Maizena. Brödet på bilden är en färdigköpt vegansk paratha. Recept från manjulaskitchen.com

Chana Masala 4 personer
7 dl kokta chana dal
4 tomater
2 msk ingefärspasta
5 små chilis
2 msk kikärtsmjöl utrört i 2 msk vatten (besan/gram flour)
0,5 dl olja
2 tsk kummin
0,5 tsk hing
1 msk koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk salt
1 tsk garam masala
ca 0,5 dl färsk hackad koriander
2 dl vatten

1. Gör en pasta av tomaterna, ingefäran och chilis. använd en mixer.
2. Värm oljan i en grytan och lägg ner kumminfröna när oljan är tillräckligt varm. Lägg även ner hing och rör runt. Häll sedan på tomatpastan.
3. Tillsätt kikärtsmjölet utrett med vatten samt malen koriander, gurkmeja och salt. Koka ungefär 5 minuter på medelhög värme.
4. Lägg i chana dalen och 2 dl vatten och koka ytterligare 8 minuter. Tycker du att grytan är för lös, tillsätt mer kikärtsmjöl, doseringsregeln är lika mycket vatten som mjöl 🙂
5. Lägg i garam masala och den hackade koriandern. Koka 1 minut.
6. Ät med något gott bröd.

Det här inlägget postades i Indien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.