Indiskt kryddris

En god risrätt som både passar bra ensam som huvudrätt eller tillsammans med t.ex. dhal och naan.

Det här riset brukar bli mitt ständiga bidrag till den årliga julknytisen på jobbet eftersom kryddningen passar rätt väl med svenska julkryddor.

Indiskt kryddris (3-4 personer)
3 dl basmatiris
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 kanelstång
1 lagerblad
3 hela nejlikor
3 kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
6 dl vatten
1 tsk salt
3 dl gröna ärter
1 dl russin
1 dl cashewnötter
rapsolja att steka i

1. Stek vitlök, gul lök och kryddorna (utom salt) någon minut i olja i kastrullen.
2. Blanda i riset och stek ytterligare någon knapp minut innan du har i vatten och salt.
3. Koka upp och låt sedan puttra på lägsta värme under lock i 15 minuter.
4. Ha i ärter, nötter och russin och rör runt. (Använder du frysta ärter kan du värma dem under varmt vatten innan du har i dem i riset och sedan låta riset sedan stå kvar på plattan någon minut till efter att du rört i ärtorna, så att de blir genomvarma).

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Glutenfritt, Indien, Risrätter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.