Vegansk kalops

Höstgryta var det första lite halvt oinspirerade namnet på den här grytan. Det låter fint kanske men säger inte så mycket om innehållet utan för mer tankarna till löv och regn. Vad jag insåg efter ett tag var att jag gjort en kalops, ni vet den där ålderdomliga köttgrytan som jag inte vet om folk fortfarande gör, men hursomhelst, här kommer den i en veganiserad variant:

Kalops 4 pers
2,5 dl sojabitar (jag använde dessa från Goodstore)
1 gul lök, hackad
2 vitlökar
250 ml sojagrädde
2 dl vatten
1 pkt krossade tomater med chilismak
2 buljongtärningar
2 morötter, rivna och sedan hackade
1 tsk kinesisk soya
1 tsk rosmarin, mortlad
25 g margarin
2 lagerblad
svartpeppar

1. Bryn löken och vitlöken i margarinet. Häll på vattnet, buljongtärningarna och tomatkrosset.
2. Lägg sedan i grytbitarna övriga ingredienser. Rör runt.
3. Koka upp och dra sedan ner plattan till ungefär 3 av 6. Småkoka grytan i 30-40 minuter. Smaka av grytbitarna om de är färdiga. Krydda med svartpeppar. Gott med quinoa, ris eller potatis.

Om du tycker grytan blir för lös kan du enkelt göra en redning på 1-2 msk maizena- eller potatismjöl utvispad i lite vatten. Dra upp värmen på spisen och häll redningen ner i den kokande grytan. Dra sedan ner värmen igen. Detta gör att grytan blir tjockare.

Det här inlägget postades i Skandinavien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.