Vaniljbullar

Idag har det varit en lugn lördag. Jag promenerade bort till Spånga för att dyka ner i loppislådorna och leta efter fina fat och jag hittade några härligt tantiga med rosor på för en tia styck. Vad mycket fina grejer det finns i secondhand-butiker! Vill köpa mer än vad jag har plats för (eller så får jag skaffa fler skåp att ställa alla mina fynd i). Jag kände för att baka idag med så det fick bli vaniljbullar eftersom det är så gott.

Vaniljbullar blir ca 30-40 st
250 g veg. margarin
50 g jäst
5 dl vatten eller sojadryck
1 dl socker
1 tsk salt
17-18 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g veg. margarin (rumsvarmt)
1 dl vaniljsocker
1 dl socker

sojadryck till pensling
pärlsocker att strö på

1. Smält margarinet och häll i sojadrycken/vattnet. Värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
3. Ha i resten av degvätskan tillsammans med salt, socker och vetemjöl och blanda väl.
4. Knåda degen c:a 10 minuter.
5. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
6. Rör ihop det rumsvarma margarinet med socker och vaniljsocker.
7. När degen jäst klart, dela den i två delar och kavlar ut till varsin stor rektangel.
8. Bred på fyllningen och vik ihop degen tre gånger.
9. Skär den sedan i tunna strimlor, snurra dem och knyt till knutar som läggs i bullformar (eller på bakplåtspapper).
10. Jäs bullarna 15 minuter utan bakduk.
11. Pensla och strö över pärlsocker
12. Grädda 12-15 minuter på 225 grader och låt sedan svalna på galler.

Det här inlägget postades i Kakor och Godis. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.