Chole Palak – kikärtor med spenat

Gjorde ett besök på Taj Mahal efter jobbet idag. Skulle egentligen bara ha kryddor på påse men både okra, chili-pickels och riven ingefära på burk följde med i korgen. Idag blev det chole palak (chole=kikärtor och palak=spenat). Enkelt och gott, precis vad jag var ute efter idag. När jag åkte hem från jobbet hade jag intentionen att göra aloo paratha, ett bröd med potatisfyllning men på grund av de många olika momenten under tillagningen så jag gör det en annan dag då jag har lite mer energi. Jag stekte lite potatis till istället… Vill varna er med känsliga magar – den här maträtten är stark!

Chole Palak 4 personer
4 dl kikärtor, kokta
500 g fryst spenat
2 stora tomater
2 msk riven ingefära
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
0,5 dl rapsolja
1/4 tsk hing
1 tsk kummin
1 msk koriander, malen
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
1 tsk garam masala
ca 2-3 dl vatten (eller grädde för en krämigare smak)

1. Mixa tomaterna, chilin, vitlöken och ingefäran till en puré.
2. Värm oljan och lägg ner kummin, koriander, paprikapulver, gurkmeja och tomatpurén. Rör runt och koka i 5 minuter.
3. Tillsätt spenat, salt och vatten. Rör runt och koka upp. Koka under lock 5 minuter.
4.  Lägg nu i kikärtorna. och småkoka i ungefär 10 minuter. Tillsätt sedan garam masalan och rör runt under 1 minut.

Stekt potatis med indisk toutch 2 personer
5 kokta och kallnade potatisar i bitar
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk grillkrydda
olja
lite färsk koriander, hackad

1. Stek potatisarna i kryddorna på hög värme tills de fått fin färg, ungefär 6 minuter. Garnera med hackad persilja

Det här inlägget postades i Glutenfritt, Indien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.