Borsjtj – rysk rödbetssoppa

Aah, äntligen fick jag rödbetor inhandlat och kunde göra Borsjtj. Den här soppan är väldigt enkel att göra och smakar fantastiskt. Dessutom är det ju ett stort plus att soppan ser fin ut på tallriken ihop med persilja. Grönt+rött=fina färg-vänner! Jag har fått soppor på hjärnan för tillfället så räkna med att det kommer dyka upp fler inom en snar framtid. Känns också som att soppa börjar passa rent årstidsmässigt eftersom det redan kan anas att luften blivit lite kallare. Hej höst, jag välkomnar dig!

Borsjtj 6 personer
700 g rödbetor (spara en rödbeta)
2 gula lökar, hackade
250 g vitkål, hackad
2 st morötter, rivna
3 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
1 msk vinäger
2 liter vatten
50 g vegetabiliskt margarin
några kraftiga varv på pepparkvarnen
hackad persilja att strö över varje portion

1. Skala och riv grönsakerna plus löken.
2. Fräs dem i matfettet ungefär 5 minuter i en stor kastrull.
3. Häll i vattnet, buljongtärningarna och lagerbladen.
4. Koka upp och ta bort skummet med en sked. Dra några ordentliga varv på pepparkvarnen och koka soppan i 40 minuter.
5. Riv den överblivna rödbetan och blanda i soppan när den kokat färdigt. Detta för att färgen på soppan ska återfå sin röda nyans.
6. Servera med hackad persilja och/eller en klick sojayoghurt.

Det här inlägget postades i Glutenfritt, Ryssland, Soppor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.