Dhal på röda linser och tomat

Dhal är en vanlig gryträtt i Indien och närliggande länder som har baljväxter som bas. Dhal är en bra proteinkälla i indisk mat och kan ätas som det är till ris eller som ett tillbehör till en större samling indiska rätter. En av mina favoriter är följande dhal gjord på röda linser och tomatkross.

Dhal på röda linser och tomat (3-4 portioner)
2,5 dl krossade tomater
1,5 dl torra röda linser (motsvarar c:a 4 dl blötlagda)
1 msk tomatpuré
4,5 dl vatten
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
1-2 nypor chiliflingor
svartpeppar
rapsolja att steka i

1. Blötlägg linserna i 30 minuter.
2. Värm olja i en kastrull och stek gul lök och vitlök mågon minut.
3. Blanda i kryddorna i oljan och ha sedan i tomatkrosset och koka ytterligare någon minut.
4. Ha i vattnet och tomatpuréen följt av linserna. Krydda med svartpeppar och blanda.
5. Koka upp och låt puttra på medelhög värme (3/6) i 30 minuter, tills du har fått en lite fastare sås/röra. Rör om då och då.

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Glutenfritt, Indien. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dhal på röda linser och tomat

  1. Pingback: Mungbönsdhal | Very Spicy Indeed

  2. Pingback: Indiskt kryddris | Very Spicy Indeed

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.