Okra med tomat- och jordnötssås

Hittade det här receptet i kokboken A vegan taste of India och blev sugen att prova. Resultatet blev väldigt annorlunda mot vad jag brukar hitta på när jag lagar indiskt, vilket är något bra eftersom jag ofta fastnar i samma sorts kryddning av maten jag lagar. Det var kul att plocka fram både fänkål och kummin – kryddor jag annars sällan använder. Jordnötssmör var en rolig ingrediens och passade väldigt bra ihop med tomatsmaken! Gott var det men jag saknade trots allt den där lilla stingen, så nästa gång jag gör den här grytan lägger jag nog ner några chiliflingor också 😉

Jag måste tillägga såhär dagen efter att grytan blev ett snäpp godare när den stått över natten. Jag stekte potatis till istället för gårdagens risblandning och det gjorde att smaken från grytan kom fram bättre.

Okra med tomat- och jordnötssås 4 pers
400 g okra (jag använde frysta inköpta på Taj Mahal)
400 g tomater, skalade och hackade
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 dl rapsolja
2 msk jordnötssmör
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk kummin (ta inte för mycket av den här eftersom kummin lätt tar över grytan)
1 tsk gurkmeja
2 tsk malen fänkål
1 dl hackade jordnötter, till garneringen
svartpeppar & salt

1. Börja med att skala tomaterna: Gör ett kryss i dem med en kniv och lägg dem i kokande vatten. Dra sedan bort skalet och hacka dem.
2. Stek löken/vitlöken i oljan ihop med okran i ungefär 5 min.
3. Lägg till senapsfrön, kummin, gurkmeja och fänkål och rör runt i ungefär 30 sek.
4. Tillsätt tomaterna och rör runt i ungefär 5 minuter tills såsen tjocknat. Lägg då i jordnötssmöret, rör runt igen och smaka av med salt och svartpeppar.
5. Garnera med hackade jordnötter.

Det här inlägget postades i Indien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.