Princesstårta

Inget kalas utan en ordentlig tårta, och vad är väl godare än princesstårta? Hittade ett utmärkt recept på Vegania.net förra året som lär bli ett stående inslag på kalas där det ska slås på stort 🙂

Princesstårta

Sockerkaka
5 dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 msk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
75 g veg. margarin
1 dl havregrädde
2 dl havredryck
ströbröd

Fyllning
1 paket vaniljsås (jag använde Oatlys vaniljsås)
c:a 2 dl hallonsylt
1 paket sojavispgrädde (jag använde Soyatoo)

Ovanpå
Marsipan
Florsocker

Börja med att göra sockerkakan
1. Smält margarinet
2. Blanda ihop vetemjöl, socker, bakpulver och vanillinsocker i en bunke
3. Rör ner i margarinet, havregrädden och havredrycken i bunken och blanda väl
4. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter och häll ner smeten i denna
5. Ställ in i ugnen 35-40 minuter på 175 grader (Känn med en provsticka att kakan inte är kladdig inuti innan du tar ut den)
Fyllningsdags
6. Låt kakan svalna ordentligt innan du tar av kanten på formen och delar sockerkakan i två tårtbottnar.
7. Bred på hallonsylten på den undre tårtbotten följt av vaniljsåsen.
8. Lägg på den övre tårtbotten och ställ i kylen några timmar.
9. Vispa sojavispgrädden med elvisp tills den blir lite fastare
10. Bred på ett tjockt lager grädde ovanpå den övre tårtbottnen.
Och till sist
11. Kavla ut marsipanen (eller använd ett färdigt marsipantårtlock) och lägg denna ovanpå grädden, forma och tryck till runt sidorna på tårtan.
12. Sikta florsocker över

Det övre floursockermönstret är en simpel femuddig stjärna från förra årets tårta, ett mönster som var simpel att ordna fram när jag i sista sekund kom på att jag ville ha ett mönster på tårtan.
Den nedre bilden är från i år och föreställer en triquetra, en uråldrig symbol från de keltiska, skanidaviska såväl som germanska kultursfärena under olika tidpunkter i historien, använt inom hedniska religioner såväl som inom kristendomen. I den keltiska världen symbolserar den oändlighet och trefaldigheter i olika former.

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Desserter, Florsockermönster. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.