Kladdkaka

Kladdkaka har jag bakat så länge jag kommer ihåg, det var mitt självpåtagna ansvar som liten att baka kladdkaka när familjen samlades framför TV:n på fredag- eller lördagkvällar. Och kladdkaka är fortfarande en favorit i sin nuvarande vegantappning, gärna serverad med sojagrädde (t.ex. Soyatoo) eller vaniljglass (t.ex. Tofuline).

Kladdkaka
150 g veg. margarin
2 dl socker
1 dl muskavadosocker (eller 1 extra dl strösocker om du inte har muskavadosocker)
1 dl kakao
2 tsk vanillinsocker
1,5 dl havre- eller sojagrädde
2 dl vetemjöl
rapsolja eller veg.margarin att smörja formen med
(ev. kokosflingor att bröa den smorda formen med)

1. Smält margarinet i en kastrull och blanda i socker, kakao och vanillinsocker. Vispa
2. Häll sakta i havre/sojagrädden under omrörning
3. Häll i vetemjölet och vispa till en smet
4. Häll smeten i en smord form och ställ i ugnen 20 minuter på 175 grader.

Ett sätt att göra kakor roligare och mer personliga är att skapa ett mönster av floursocker på dem. Ta helt enkelt ett vanligt papper och klipp ut det mönster du vill ska synas på kakan. Enklaste sättet att få det snyggt är att rita eller skriva ut mönstret från datorn innan du låter saxen börjar skära i pappret. Lägg pappret på den färdiga kakan och sikta floursockret genom en sil, t.ex. en tesil.
Mönstret på denna kaka är en trippelmåne som inom nyhedoniskiska religioner som t.ex. wicca symboliserar mångudinnans tre aspekter som jungfru, moder och hagga.

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Florsockermönster, Kakor och Godis. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kladdkaka

  1. Sofia skriver:

    Charlies favorit 😉 Jag har lovat honom att vi ska göra den här snart igen!

  2. Eva Holmgaard skriver:

    Rebekka har alltid varit duktig med att baka kakor och denna är inget undantag. Låter mig gärna bjudas igen. // Mamma

  3. Pingback: Odödlig super-kladdkaka | Very Spicy Indeed

Kommentera