Okonomiyaki

Okonomiyaki kan närmast liknas med en omelett gjord på pannkakssmet och grönsaker eller vad en nu råkar gilla att äta. Okonomi betyder ungefär ”det du gillar” och yaki ”grilla” eller ”steka”, så maträtten kan i princip översättas till ”stek det du gillar”, så det är bara att ösa i dina favoritingredienser. Jag har läst mej till att principen att blanda i vad som helst i smeten som jag använder hör hemma i t.ex. Osaka medan okonomiyaki i Hiroshima ser lite annorlunda ut och görs med ingrediendser i separata lager.

Personligen föredrar jag morot, broccoli, lök, champinjoner och shiitake-svamp i okonomiyaki, men vitkål är väldigt vanligt i Japan. Har provat att ha i sojakorv vid ett tillfälle och det blev gott det med. De färdiga omeletterna skärs i fyra delar och serveras. Vill du äta med pinnar är det bara att dela upp dem i mindre munsbitar innan du häller på sås och hugger in.

Okonomiyaki serveras med en speciell sås gjord på bl.a. soja, dijonsenap och mirin (som jag desvärre inte har provat ännu), men vanlig japansk sojasås eller teriyakisås är väldigt gott att ha till det också.

Okonomiyaki (4-8 personer)
120g silkestofu (eller annan naturell lös tofu)
5 dl vatten
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
sesamolja att steka i.
10 dl grönsaker (eller vad du nu gillar)

1. Kör Tofu och vatten i en matberedare
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och tillsett sedan tofu-vatten-mixen. Blanda till en smet
3. Hacka grönsakerna i tunna skivor eller tändsticksstorlek och tillsätt dem i smeten och blanda.
4. Värm oljan i en stekpanna
5. Stek halva smeten åt gången som stora tjocka pannkaksomeletter på medelhög värme, några miuter per sida tills de sitter ihop och fått lite brun färg.

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Japan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.