Ekologisk ärtsoppa med dinkelbullar

Nu har paketet med gula ärtor stått länge nog i skafferiet och väntat på att göras i ordning. Det var flera år sedan jag åt ärtsoppa och då köpte jag Änglamarks färdiga på tub, den är onekligen också god men att den egna blev mycket godare. Ärtsoppa tar rätt lång tid att göra eftersom ärtorna ska blötläggas i 12 timmar. En bra idé är att blötlägga dem innan man går och lägger sig och sedan göra i ordning soppan till lunch. Jag använde ICAs ekologiska gula ärtor och Kung Markattas ekologiska buljongtärningar (de innehåller inte härdat fett, smakförstärkare, eller annat skumt till skillnad från många andra buljongtärningar).

Ärtsoppa ca 6 personer
500 g gula ärtor (blötläggs i vatten 12 timmar innan användning)
2 liter vatten
2 buljongtärningar
1 stor gul lök
2 tsk salt
1 msk torkad timjan (tillsätts i slutet av kokningen)

1. Slå bort blötläggningsvattnet och koka upp ärtorna ihop med 2 liter vatten plus buljongtärningarna och saltet.
2. Tillsätt löken skuren i bitar och koka soppan på medelhög värme (4 av 6) ungefär 1 timme.
3. Håll lite koll på soppan och späd med mer vatten och salt ifall konsistensen blir för tjock.
4. Tillsätt timjan i slutet av kokningen. Mixa inte soppan, den ser finare ut om ärtorna syns, tycker jag!

Dinkelbullar
5 dl vätska
1 pkt jäst
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 msk sirap
0,5 msk salt
7 dl havregryn
4-5 dl dinkelmjöl

1. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet fingervarmt. Häll i lite av vattnet och vispa så jästen löser upp sig. Tänk på att vattnet inte får vara för varmt eftersom jästen då dör och brödet inte kommer jäsa!
2. Häll i  resten av vattnet och tillsätt sedan alla andra ingredienser. Rör runt med en slev. Konsistensen på degen ska vara rätt kladdig. Du behöver inte knåda den.
3. Jäs 1 timme.
4. Gör små bullar av degen och jäs på en varm spis ungefär 30-60 min. Ett tips är att doppa händerna i en skål med vatten innan du tar i degen eftersom den går lättare att hantera då.
5. Grädda i mitten av ugnen i 10 min på 250 grader.

Det här inlägget postades i Bröd, Skandinavien, Soppor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ekologisk ärtsoppa med dinkelbullar

  1. Pingback: Kikärtsröra med soltorkade tomater | Very Spicy Indeed

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.