Tzay Satay

Tzay Satay är nog min absoluta favoriträtt från det thailändska köket. Tzay är thailändska sojabitar marinerade i chili och vitlök. Jag köper mina tzaybitar från Goodstore i Stockholm (men de borde väl rimligtvis gå att få tag på i thailändska butiker också). Även om tzay är väldigt gott i sej själv så är sataysåsen pricken över i:et!

Tzay Satay

Sataysås
5 msk jordnötssmör (eller malda jordnötter)
2 dl kokosmjölk
1 tsk röd currypasta
1 tsk limejuice
2 charlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
olja att steka i
svartpeppar

1. Värm oljan i en kastrull och stek vitlök och charlottenlök tills de är mjuka.
2. Ta kastrullen från värmen och blanda i resterande ingredienser
3. Blanda väl och sätt tillbaka kastrullen på värmen.
4. Koka upp under omrörning och låt vara på plattan tills såsen tjocknat.

Stek tzaybitarna i olja tills de fått färg.
Servera sataysåsen varm tillsammans med tzay, jasminris och jordnötter och färska grönsaker (på bilden gurka, morot och sallad).

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Sydostasien. Bokmärk permalänken.

Kommentera