Beryani & tabbouleh

Fick besök av familjen i fredags och ville dagen till ära göra mat som både smakar fantastiskt och ser snygg ut. Valet föll på Beryani, vilket är en risrätt med diverse smått och gott i. Som tillbehör valde jag en libanesisk sallad som heter tabbouleh.

Beryani ca 7 personer
3 dl ris
6 dl vatten
1 dl olja
3 kokta potatisar (dela i tärningar och låt kallna i kylen)
2 dl ärtor
1 dl russin
1 dl mandel (skållad och skalad)
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
1 msk kanel
0,5 msk kardemumma
0,5 msk malen nejlika
1 pkt saffran

1. Stek saffran, kardemumma, kanel och nejlika i oljan. Lägg ner riset och rör om i grytan.
2. Häll ner 6 dl vatten. Koka tills vattnet kokat bort.
3. Medan riset blir klart, stek potatisen, mandlarna och lök/vitlök i lite olja så den får färg.
4. Lägg sedan i alla övriga ingredienser i riset och rör om. Klart!

Tabbouleh
1 dl kokt och sedan kyld bulgur
2 tomater, hackade
1 dl purjolök, finhackad
6 dl persilja, finhackad
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft
salt

1. Blanda allt och smaka av med salt.

Det här inlägget postades i Mellanöstern, Meze, Risrätter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Beryani & tabbouleh

  1. Pingback: Tabbouleh – libanesisk sallad | Very Spicy Indeed

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.