Choklad- och jordgubbstårta (Oreo-kaka)

Här är en sjukt god tårta vi gjorde första gången i höstas. Hela det här konceptet från USA med att göra tårtor på nedsmulade kakor känns lite konstigt för mej. Men å andra sidan har jag sedan späd ålder älskat dammsugare, och det är ju i ärlighetens namn nästan samma sak 🙂

Orginalreceptet använde Oreo-kakor (veganska, men inte glutenfria). För att få en glutenfri kaka använde jag de Oreo-liknande Lovemore O’Choco som jag hittade i min lokala matbutik.

Receptet är hämtat från och kan ses som video på YouTube.

Choklad och jordgubbskaka

Choklad och jordgubbstårta
300 g färska jordgubbar
32 st (330 g) oreo kakor (eller motsvarande)
110 g veg. margarin
200 g ljus choklad (t.ex. sojachoklad eller rischoklad)
100 g mörk/bittersöt choklad
200 ml sojagrädde (eller annan växtbaserad grädde)
eventuellt lite hackade hasselnötter och mandlar till garnering

1. Mixa kakorna till smulor i en blender
2. Smält margarinet, häll över kaksmulorna och mixa/blanda till en smuldeg
3. Trykk ut smuldegen i en långsmal form (12×36 cm) och ställ i frysen
4. Dela upp chokladen (både ljus och mörk) i en skål
5. Värm grädden i en kastrull och häll över chokladen så den börjar smälta, rör samman till en smet
6. Häll chokladsmeten i smuldegsbotten och garnera med jordgubbar
7. Ställ i kylen minst 2 timmar
8. Garnera evt. med hackade hasselnötter och mandlar

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Desserter. Bokmärk permalänken.

Kommentera