Här är en sjukt god tårta vi gjorde första gången i höstas. Hela det här konceptet från USA med att göra tårtor på nedsmulade kakor känns lite konstigt för mej. Men å andra sidan har jag sedan späd ålder älskat dammsugare, och det är ju i ärlighetens namn nästan samma sak 🙂
Orginalreceptet använde Oreo-kakor (veganska, men inte glutenfria). För att få en glutenfri kaka använde jag de Oreo-liknande Lovemore O’Choco som jag hittade i min lokala matbutik.
Receptet är hämtat från och kan ses som video på YouTube.
Choklad och jordgubbstårta
300 g färska jordgubbar
32 st (330 g) oreo kakor (eller motsvarande)
110 g veg. margarin
200 g ljus choklad (t.ex. sojachoklad eller rischoklad)
100 g mörk/bittersöt choklad
200 ml sojagrädde (eller annan växtbaserad grädde)
eventuellt lite hackade hasselnötter och mandlar till garnering
1. Mixa kakorna till smulor i en blender
2. Smält margarinet, häll över kaksmulorna och mixa/blanda till en smuldeg
3. Trykk ut smuldegen i en långsmal form (12×36 cm) och ställ i frysen
4. Dela upp chokladen (både ljus och mörk) i en skål
5. Värm grädden i en kastrull och häll över chokladen så den börjar smälta, rör samman till en smet
6. Häll chokladsmeten i smuldegsbotten och garnera med jordgubbar
7. Ställ i kylen minst 2 timmar
8. Garnera evt. med hackade hasselnötter och mandlar