Morotsbröd

Jag är verkligen inget fan av köpebröd. Det är dyrt, ofta inte gott och ibland fullt med konstiga tillsatser. Så är jag ändå hemma en kväll och har lust och ork brukar jag baka eget bröd. Jag gillar att ha grönsaker, russin eller rotfrukter i eftersom det ger mer smak och brödet håller sig saftigare längre.

Morotsbröd ger 2 limpor
1 pkt jäst
0,5 msk örtsalt
5 dl ljummet vatten (eller havremjölk)
ca 6 dl dinkelmjöl
ca 6 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
2 stora morötter, rivna

1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Gör ett test genom att doppa ner fingret i vattnet och känn efter. Är vattnet för varmt dör jästen och brödet jäser inte, likaså om vattnet inte är varmt nog.
2. Tillsätt frön, solroskärnor och morötter.
3. Tillsätt mjölet i omgångar.
4. Knåda degen några minuter på ett mjölat bakbord. Är degen för kladdig, tillsätt mera mjöl. Ibland får man även tillsätta mer mjöl under tiden som man knådar för att degen ska bli riktigt bra.
5. Jäs under bakduk 1 timme.
6. Dela brödet i två delar. Knåda och forma dem till två limpor.
7. Jäs under bakduk på en varm ugn i ca 40 min.
8. Grädda ca 15 min i 225 grader. Jag skriver ca eftersom olika ugnar verkar ha olika idéer om vad respektive grad-antal ska ha för värme! 🙂 Bäst att kika till brödet då och då.
9. Låt kallna på ett galler.

Det här inlägget postades i Bröd. Bokmärk permalänken.

Kommentera