Äppelkaka

Ikväll bakade vi en äppelkaka minsann och god blidde den.
Fick en sån där ”gammaldags” känsla på den med äppelklyftorna nedstoppade i kakan.

Äppelkaka
1, 3/4 dl farinsocker
1, 3/4 dl socker
1,8 dl flytande margarin
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl äppelmos
4 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
3/4 tsk ingefära
3/4 tsk muskotnöt
1/4 tsk kryddpeppar
1 och ett halvt äpple i skivor
ca 3/4 dl hackade hasselnötter

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ihop socker, farinsocker och margarin.
3. Tillsätt vaniljen och äppelmosen. Vispa en liten stund.
4. Rör ner mjöl, bakpulver, salt och de andra kryddorna. Tillsätt sojamjölken. Vispa i 2 minuter.
5. Häll ner smeten i en smord form och strö sedan över hasselnötterna. Rör runt dem lite med en slickepott. Lägg i äppelklyftorna, tryck ner dem lite grann. Strö över lite kanel.
6. Grädda kakan ungefär 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Prova om kakan är klar genom att använda en provsticka (efter ca 30 min). Blir stickan jättekladdig är kakan inte klar (men just äppelkaka blir god om den får vara lite lite kladdig, tycker jag). Ställ då upp den lite högre i ugnen men passa kakan så den inte blir bränd. Att täcka kakan med folie brukar fungera för mina kakor.

Det här inlägget postades i Kakor och Godis, Skandinavien. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Äppelkaka

  1. Helena skriver:

    Ser ju grymt god ut, men saknar pumpa? Hur mycket? Tänker baka genast, nom nom!

  2. Sofia skriver:

    Hej Helena!
    Jag rörde ihop orden igår, det är ingen pumpa i den här kakan 🙂
    Men grymt god ändå!
    Jag hoppas du kommer tycka om den.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.