Mhamara – paprika- och valnötsröra

Mhamara (uttalas mahammara) och är en libanesisk paprika- och valnötsröra. Den passar till lite vad som helst, men personligen tycker jag att den gör sig bäst till klyftpotatis med ett tzay-spett eller en bönbiff. Jag använder den även som tillbehör i en sallad istället för dressing eller att bara att doppa bröd i.


Mhamara till ca 6 personer
200 g valnötter
1 röd paprika
1 tsk spiskummin
0,5 gul lök, finhackad
1-2 msk sambal oelek
några varv på saltkvarnen
ca 1 dl olivolja

1. Mixa nötterna och paprikan var för sig.
2. Blanda alla ingredienser förutom olivoljan.
3. Häll i olivoljan sist. Konsistensen ska vara lite geggig. Blir det för torrt, häll i mer olivolja. För att få en rödare färg på röran kan du blanda i 1 msk paprikapulver. Det går även att få en fluffigare konsistens, blanda då även ner 2 msk ströbröd.

 

Det här inlägget postades i Mellanöstern, Meze. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mhamara – paprika- och valnötsröra

  1. Pingback: Potatisbullar med persilja | Very Spicy Indeed

Kommentera