Rozz o hommous (رز وحمّص)

Igår blev jag bjuden på ett jättegott kikärtsris med en sallad till av en palestinsk kompis (som dessutomn tog det fina fotot). ”Rozz o hommous” betyder helt enkelt ”Ris och kikärtor” och ingår som bas i flera palestinska rätter, men går även att äta som huvudrätt så som vi gjorde. Om en vill ha lite mer tuggmotstånd används tradionellt rostade hackade mandlar eller pistagenötter blandas i.

Salladen på bilden består av tomat, gurka, gul lök, citron, olivolja och salt.

Rozz o hommous

Rozz o hommous (3 personer)
olivolja
4 dl basmatiris
6 dl vatten
4 vitlöksklyftor (vardera skivad i fyra delar)
1 burk (400g) kikärtor
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
salt

1. Börja koka vatten vid sidan av (i en vattenkokare eller kastrull)
2. Blanda ris och kall olivolja väl i en kastrull
3. Tillsätt kryddorna och blanda
4. tillsätt kikärtor och vitlök och blanda
5. Placera kastrullen på en varm platta, häll på det förkokta vattnet och täck med lock.
6. När vattnet börjar koka igen i kastrullen, sänk till lägsta värmen på plattan och låt koka c:a 15 minuter.

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Glutenfritt, Mellanöstern, Risrätter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.