Koshari – linser och ris i tomatsås

Kan hända att den här rätten inte ser mycket ut för världen, men med den smakrika tomatsåsen i kombination med den stekta löken blev resultatet långt över mina förväntningar 🙂
Kikade runt på olika recept på koshari och de flesta verkar se ut ungefär på det här sättet. En del har i kikärtor också, men jag hoppade över dem idag. Koshari är en egyptisk rätt som tydligen främst säljs av gatuförsäljare. Den ska tydligen vara mycket populär i Egypten.
Vi åt koshari ihop med sallad och hummus, funkade finfint!

Koshari 6 pers
2,5 dl gröna linser (blötlägg några timmar för en kortare koktid)
2 dl basmatiris
2 dl makaroner
1 stor gul lök
0,5 dl olivolja

1. Koka linser, ris och makaronerna var för sig.
2. Skiva löken i skivor och stek löken så den blir brun.
3. När tomatsåsen är färdigkokad: blanda linser, ris och makaroner med olivoljan i en stor bunke. Salta och peppra om du tycker det behövs.
4. Lägg upp på ett stort fat. Häll tomatsåsen över lins/ris/makaron-blandningen. Toppa med den stekta löken.

Tomatsåsen:
2 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 tsk mortlad kummin
2 buljongtärningar (jag använde Kung Markattas)
en nypa chiliflingor
salt & svartpeppar efter smak

1. Blanda alla ingredienser och småkoka under lock i ca 40 minuter. Rör om lite då och då.

Det här inlägget postades i Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Koshari – linser och ris i tomatsås

  1. Lotta skriver:

    Hej, oj vilken spännande rätt! Och vilken trevlig blogg! Googlade på pannkakor utan ägg och gluten och hittade hit! Jag kommer tillbaka : ) Trevlig sommar!

  2. Rebekka skriver:

    Kul att du gillar vår blogg! Du är mer än välkommen tillbaka 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.