Pannkakor (glutenfria)

Sen jag fick min ödesdigra diagnos som satte stopp för att äta gluten har jag såklart inte legat på latsidan när det gäller att få fram ett bra veganskt och glutenfritt pannkaksrecept. Pannkakor är ju trots allt basen i en sund kosthållning 😉 Mina experiment har resulterat i följande smet som både smakar gott och sitter ihop bra.

Alla ingredienser går att hitta i en någorlunda välsorterad matbutik och jag har inte använt mej av några färdiga mjölblandningar.

Glutenfria veganpannkakor (6-10 st):
5 dl sojadryck
2 dl sojamjöl
2 dl majsstärkelse
1,5 tsk bakpulver
2-4 tsk vanillinsocker
0,5 tsk malda psylliumfrön (eller 4 tsk hela psylliumfröskal)
0,5 tsk salt
olivolja att steka i

1. Blanda allt i en bunke och vispa ordentligt
2. Låt smeten vila minst 15 minuter så psylliumfröskalen hinner binda vätska.
3. Stek pannkakorna på medelhög värme (4/6).

Om Rebekka

Sjuksköterska med nutritionsintresse som försöker hålla koll på både näringsvärde och smak. Vegan sedan 2002. Jag nås via mejl på rebekka [at] veganedge [punkt] se
Det här inlägget postades i Glutenfritt, Pannkakor, Skandinavien. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pannkakor (glutenfria)

  1. Sofie skriver:

    Hej!
    Vilken härlig blogg:)
    Jag undrar om själva majsstärkelsen i sej fyller ngn speciell funktion eller om den går fint att byta ut mot ex bovete eller kokosmjöl?
    Låter som ett jätte gott veganskt recept!
    /Sofie

  2. Rebekka skriver:

    Hej! Kul att du gillar bloggen 🙂
    Majsstärkelsen går säkert att byta ut mot något annat. Jag har provat med bovete en gång, men det fungerade inte så bra; alla pannkakor gick sönder när jag skulle vända dem. Sojamjölet och psylliumfröskalen är de ingredienser som står för den huvudsakliga bindningen. Så det är bara att experimentera utifrån vad du vill ha i 🙂

  3. Elin skriver:

    Mmm så gott! Jag gjorde dessa pannkakor med havregrädde och vatten istället för sojamjölk och sedan bovetemjöl istället för sojamjölet. Smakade jättegott! Tack för ett toppenrecept som blir lika bra som vanliga pannkakor.

Kommentera