Adas – irakisk linsgryta

Det här är en välbeprövad gryta jag tycker mycket om. Den är enkel, med få ingredienser men smakar väldigt mycket, och gott då, naturligtvis. Ibland har jag även i 1 dl hackad persilja, det varierar, men det här är mitt standardrecept på adas. Ät adas med pitabröd och sked.
Adas betyder just linser på arabiska (uttalas addas).

Adas 6 port
5 dl okokta gröna linser, sköljda
2 liter vatten
2 buljongtärningar (valfritt)
1,5 dl hackad koriander
4 vitlöksklyftor
2 msk maizena (utrört i lite vatten)
1,5 msk shawarmakrydda (finns i butiker med ett brett utbud av mat från mellanöstern)
3 potatisar, tärnade
0,5 dl citronjuice
salt & peppar

1. Koka linserna i 1 liter vatten 10 minuter i en stor kastrull.
2. Häll i ytterligare 1 liter och tillsätt även koriandern, shawarmakryddan, potatisen vitlöken och buljongtärningarna. Salta och peppra efter smak, samt vilka buljongtärningar du använder.
3. Häll i redningen när grytan kokat upp.
4. Koka på ganska svag värme i ungefär 20 minuter. Känn efter att linserna är färdiga.
5. Häll över citronjuicen och rör om. Ha gärna en halv citron framme när ni äter, då den som vill, kan droppa lite extra över sin egen tallrik.

Om du har svårt att hitta shawarmakrydda så är det en blandning av följande kryddor: kryddpeppar, svartpeppar, kanel, ingefära, nejlika, kardemumma och sumac. 

Det här inlägget postades i Glutenfritt, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.